Cast & Carve

x TIGER DECOR

 
 

ภาพลักษณ์ของงานหินขัดเดิมๆในบ้านเรานั้น คุ้นชินกับการใช้งานในเชิงสถาปัตยกรรม หรืองานเฟอร์นิเจอร์ที่ดูหนาหนักทึบตัน ในขณะที่โลกหมุนนำเทรนด์ของงานหินขัดกลับมาอีกครั้ง จึงเป็นโอกาสที่ดีที่จะกลับมาคิดทบทวนกับรูปแบบเฟอร์นิเจอร์ และวิธีการใหม่ๆที่จะมาจัดการกับงานหินขัดในบ้านเราให้มีมุมมองที่ต่างออกไป

For the locals, terrazzo is traditionally associated with architectural surfaces or stocky, solid-looking furniture. As the wheel of trends bring terrazzo back again, it is high time to rethink the use of it in furniture design and reshape the way we think about this good old material.

 
 
 
table.jpg

Thai Chess

โต๊ะ / Table

 

พบเห็นกันมานานมากกับโต๊ะหินขัดที่มีลายหมากรุกอยู่ด้านบน โดยนำกลับมาคิดใหม่ให้มีความพิถีพิถันมากขึ้น ขัดแย้งกับความรู้สึกและภาพลักษณ์เดิมๆที่เป็นสี่เหลี่ยม ให้ดูกลม มน และนุ่มนวล ซึ่งลายตารางใช้วิธีฝังด้วยเส้นทองเหลืองที่ดูเรียบง่ายและหรูหราขึ้น


A familiar sight of the stoic, sturdy and square terrazzo table with inlaid chessboard is refined and reimagined into a softer, curvier and rounder version. The chessboard is inlaid with brass strips to convey the sense of minimalistic luxury, in contrast with the banality commonly associated with terrazzo table.

 
 
 
all.jpg

Heavy But Soft 

สตูล / Stool

 

คือที่นั่งทำจากหินขัดซึ่งพยายามประนีประนอมระหว่างความเท่ของลวดลายหินขัดแลกกับความหนักที่ได้มา เสริมด้วยความนุ่มนวลของเบาะนั่งที่ ซึ่งทำให้สตูลตัวนี้ดูเป็นมิตรและใช้งานได้สมบูรณ์ลงตัวยิ่งขึ้น


The stool negotiates between the stylishness of terrazzo and its unavoidable heaviness. Soft cushion is added to make it more user-friendly and practical.

 
 
 
Tiger - side table3.jpg

Heavy Base

โต๊ะข้าง / Side table

 

เป็นความพยายามในการลบภาพและข้อจำกัดเดิมๆในการขึ้นรูปหินขัด โดยใช้วิธีหล่อเป็นก้อนแล้วกลึงออก โดยที่ทำให้น้ำหนักที่มากของหินขัดนั้นมีประโยชน์ในการให้ความมั่นคงกับตัวโต๊ะ


An attempt to challenge and overcome traditional mindset of terrazzo casting. A block of terrazzo is casted then lathed into the final shape. The weight of terrazzo provides the table with perfect stability.

 
 
 
_MG_3911.jpg

Swing bowl

ภาชนะ / Container 

 

ภาชนะเท่ๆทำจากหินขัด สามารถแกว่งไกวได้เล็กน้อยเพื่อลดความน่าเบื่อในชีวิตประจำวัน สามารถใช้เป็นแจกันหรือใส่ อาหารว่างได้
 

This stylish terrazzo bowls can swiveled and make your day less tedious. It can be used as a shallow vase or snack tray.

 
 
 
 
Tiger - vase.jpg

Stack

แจกัน / Vase

 

การซ้อนกันของหินขัดต่างรูปทรงต่างลวดลาย เปิดโอกาสให้เกิดการสร้างสรรค์รูปทรงและสีสันของแจกันได้อย่างสนุก อีกทั้งยังเปลี่ยนภาพลักษณ์ของงานหินขัดที่ทึบตันให้มาอยู่ในสเกลที่เป็นของตกแต่งบ้านได้อีกด้วย


Pieces of terrazzo with different patterns can be stacked up in various combination, resulting in opportunity to play and have fun with shapes and colors. The design also reimages the sturdy, heavy terrazzo into a lighter and easy to move interior decoration.